Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

7. Som en fisk i vattnet!

Har du någonsin funderat över att börja äta mer djurvänligt, men har inte riktigt förstått varför många även väljer att välja bort fisk från tallriken? Då är detta för dig!

Det är lätt att tro att fiskar är känslolösa saker bara för att de inte kan skrika och förmedla sina känslor till oss. Vi har svårt att relatera till fiskar, och kanske inte känner samma omsorg för dem som för en gullig kalv eller en gul, fluffig kyckling. Men det är konstaterat att fiskar kan känna smärta, precis som vi och andra djur. Fiskar vill leva sina liv fritt i vatten, inte få krokar genom kinderna, inte kvävas  på däcket på en båt.

Det är numera välkänt att fiskar kan känna smärta och lida, precis som andra djur. Tyvärr behandlas de ofta som känslolösa ting och till råga på det hela är det ett stort problem med utfiskande av våra hav som sker idag. Men fiskar som föds upp i odling då? Är inte det bättre? Tyvärr leder dessa odlingar till att många individer trängs på väldigt begränsade ytor, vilket ofta kan leda till slagsmål, skador och sjukdomar. För att fördjupa dig mer om hur fiskar ha det, läs gärna mer här – där förklaras utförligt hur det ser ut i dagens fiske och varför vi bör välja att ta våra matvanor till nästa nivå.

Så vad kan du göra? Svaret är enkelt – välj bort fisk från tallriken! Till exempel är det mycket vanligt för oss i Sverige att fira högtider med att äta sill – men det finns mycket bra ersättningar, såsom en hemmagjord version gjort på aubergine. En klassiker är senapsaubergine, som du hittar recept på här!

För dig som gillar att titta på informativa filmer – här kan du se en kort film om smärtupplevelsen hos fiskar av Emily på Bite Size Vegan. Observera att detta inte är en film gjord utav oss på Djurens Rätt, utan att detta endast är en guide till vad forskningen om fiskars förmåga att känna smärta visar på.

Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld?
Här kan du bli medlem -> www.djurensratt.se/stod-oss

>> TILL NÄSTA DJURVÄNLIGA TIPS!