Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

8. Skippa ägget!

Gör en god gärning för hönorna! Att man bör undvika kött om man vill äta djurvänligt förvånar inte många, men att även äggproduktion har sina baksidor glöms lätt bort. Dock skonar du många hönor och tuppar genom att byta ut ägg mot ett mer djurvänligt alternativ i bakning och matlagning!

Trånga burar

Idag hålls inte mindre än 7 miljoner hönor i äggfabriker i Sverige, och av dem lever ungefär 1,25  miljoner hela sina liv i gallerburar. De lever på en yta som är mindre än ett A4-papper per höna och kan inte ens sträcka ut vingarna. Att välja att inte köpa eller sälja ägg som kommer från burhöns är åtminstone ett steg på vägen mot ett djurvänligare samhälle.

Kampanj för buräggsfria matbutiker

Sedan Djurens Rätt inledde sin kampanj mot burägg år 2008 har fem kedjor helt plockat bort dem ur sitt sortiment: Hemköp, Willys, PrisXtra, Coop och Lidl. Det betyder att burägg bara säljs i en minoritet av mataffärerna. ICA är Sveriges största matbutikskedja och där säljs fortfarande burägg. De buräggsfria ICA-butikerna har blivit fler och fler sedan vi inledde vår kampanj. Säljer din butik fortfarande ägg från hönor i bur? Var med och påverka! Ge en halv minut av din tid för burhönorna i äggindustrin genom att skicka ett mail till ICAs butikschef!   Läs mer här hur du går tillväga här!

Grupper på tusentals hönor 

Att ha hönor i burar hör man ju på en gång inte låter speciellt trevligt, men de andra hönorna då? Av de hönor som inte hålls i bur hålls de flesta inomhus i grupper på tusentals hönor, när de egentligen trivs bäst i flockar på 20-30 individer. De får inte utlopp för sina naturliga behov och utvecklar lätt beteendestörningar, som att hacka på varandra och plocka fjädrar. Och för varje hönkyckling som kläcks, kläcks det även en tuppkyckling. Eftersom tupparna inte kan lägga ägg är de helt onödiga i uppfödarens ögon, och de dödas direkt efter att de kläckts. Ungefär 15 000 nykläckta tuppkycklingar dödas varje dag i Sverige. Hönorna dödas när de är cirka 1,5 år gamla. Då anses de inte längre lönsamma i produktionen. Mer om hönor och tuppar i livsmedelsindustrin går att läsa här.

Istället för ägget

Ett vanligt missförstånd är att det är helt lugnt att äta ägg eftersom ”hönan lägger dem ändå”. Men hönorna i dagens industrier är framavlade för att lägga nästan ett ägg per dag, istället för bara ett par gånger per år, vilket tär hårt på deras kroppar. Skelettet blir urholkat eftersom hönorna tar av skelettets kalcium för att bilda äggskal.Med andra ord finns det inte bara massa ägg som man lika gärna kan äta upp, det ligger mycket energi, lidande och ekonomiska intressen bakom.

Men som tur är finns det ju alternativ! Istället för ägg i pannkakssmet kan man ha i lite sojamjöl, lite bakpulver, ett rivet äpple, en banan eller sojagrädde.

Pannkaka

I matpaj kan du göra en stanning på tofu, kikärtsmjöl eller vegansk mjukost för att skapa lite stadga till fyllningen. Gillar du omelett går det utmärkt att göra med tofu istället för ägg, och scrambled tofu är också en djurvänligare variant. För mjuka kakor finns det hur många bra äggfria recept som helst, varav många hittas i någon av böckerna från Kakboken: http://www.kakboken.se/

Är du fundersam kring om någon äggig maträtt eller efterrätt går att göra djurvänligare? Sök på maträttens namn + vegansk på t.ex Google. Det mesta går faktiskt att veganisera. Lycka till!

Psst! Det här äggfria receptet på pannkakor är kusligt likt pannkakor med ägg: http://vegoteket.se/2014/06/veganska-pannkakor/

Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld?
Här kan du bli medlem -> www.djurensratt.se/stod-oss

>> TILL NÄSTA DJURVÄNLIGA TIPS!