Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

10. Pizza- och tacokärlek!

Vi i Sverige älskar tacofredagar och söndagspizza. Är du en av dem som tror att det inte går att få en god tacofärs utan kött eller bubblande, smält ost på pizzan utan mjölk? Sörj inte – här kommer tipsen för att göra din kvällsmåltid lika god som den är snäll!

PIZZA

På en pizzeria kan man ofta hitta alla möjliga sorters djur på menyn, men givetvis går det att äta djurvänligt ändå. Till exempel går det ju bra att beställa en vegetarisk pizza utan ost, även om en pizza utan ost är som… en pizza utan ost. Ett alternativ är då att du köper egen vegansk ost, river, tar med till pizzerian och ber dem ha på den istället. Men passa på att fråga efter vegansk ost och roligare vegetariska pizzaalternativ när du beställer! De behöver ju veta att det finns en efterfrågan. Och att vegetarianer inte bara äter champinjoner och lök. Tänk bara på att fråga hur de gör degen! De flesta pizzerior gör sin egna deg, och de kan ha i mjölk och ägg i smeten.

Bor du i en större stad finns numera ofta pizzerior som erbjuder pizzor med både växtkött- och ost. En bra hemsida för att leta upp dessa ställen är www.veganistan.se.

Det finns numera helt vegetariska fryspizzor att köpa från Astrid och Aporna. Se efter om din butik har dem, annars kan du lägga ett önskemål om att ta in dem.

Och alternativet du inte får glömma: gör egen pizza! Då kan du pynta med de grönsaker, såser, ostiga och köttiga saker som du gillar bäst. Och så passar du såklart på att bjuda någon på din djurvänliga pizza: vännen blir glad, djuren blir glada.

Här kommer en lista med tips på bra ingredienser att ha på pizzan:

–    Astrid och Apornas ost ”Jeezly Perfekt Pizza” eller ”Cheezly Mozarellasmak”.

–    Violifes ostar för pizza, finns i original och mozarellasmak.

–    Sheese smälbara ostar i smaker som cheddar och gouda.

–    Astrid och Apornas ”Bejkon”, Pepperöni”, ”K*cklingbitar” eller ”Strimlad Sk*nka”.

–    Veggyness ”Salami”, ”Chorizo”, ”Veganes Gyros” eller ”Veganer Döner”.

–    Fry’s ”Chicken-Style strips”.

–    Astrid och Apornas ”Tofeta” eller Tofu i olika smaker.

–    Sedan ska vi såklart inte underskatta alla grönsaker som är gott på pizza! Kronärtskockshjärtan, gröna bönor, sparris, blomkål, oliver, paprika, lök… Var kreativ!

TACOS

Tacos har blivit något av fredagens paradrätt men så som vi är vana att se den är den inte speciellt djurvänlig: kött i form av färs och komjölk i form av riven ost och crème fraiche. Men som tur är finns det alternativ som är betydligt snällare mot djuren, och inte bidrar till djurplågeri!

Använd antingen färdig sojafärs, stek och krydda med vanlig tacokrydda eller använd Santa Marias vanliga vegetariska tacomix. Sedan har du på de grönsaker du tycker om, river över en god växtbaserad ost och gör guacamole med antingen havrefraiche, soygurt eller endast avokado. Bröden är oftast vegetariska och det är även salsa, tacosås och tortillachips.

Här kommer en liten lista på de bästa Taco-tipsen:

–    Astrid och Apornas ”Jeezly Original” eller ”Jeezly Rökig”.

–    Violifes hårdostar, såsom original, rökig, cheddar eller peppers. Testa vilken du gillar bäst!

–    Sojayoghurt eller Oatlys ”iFraiche” är bra alternativ till créme fraiche om du vill ha en kall sås.

Bara att köpa hem och prova dig fram i utbudet. Det är roligt att äta vego! Ha riktigt härliga mysfredagar och pizzasöndagar framöver med de nya, snälla upptäckter du gör i affären. Och för all del – var kreativ! För den som inte gillar växtkött- eller ost finns många bra och goda alternativ, bara en vågar leta och pröva nytt. Lycka till!

Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld?
Här kan du bli medlem -> www.djurensratt.se/stod-oss

>> TILL NÄSTA DJURVÄNLIGA TIPS!