Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

11. Omplacering!

Det är mysigt att ha djur i familjen. Men tyvärr överges många djur på grund av att den som köpt djuret har tröttnat. Funderar du eller någon du känner på att ta hem ett djur till familjen? Välj då ett som behöver ett nytt kärleksfullt hem istället för att köpa ett djur från en uppfödare.

Att ha djur hemma, exempelvis katt eller hund, är det sätt som de flesta av oss kommer i kontakt med djur. Det gör att vi får konkret förståelse för hur de fungerar, att de är individer med egna intressen. Vi lär känna våra familjedjur, vi förstår att de kan uppleva lugn, stress, tillfredsställelse, oro och glädje. Men många djur avlas fram för att få olika egenskaper som egentligen inte gynnar djuret utan som kanske bara ser bra ut, för att få speciella drag som till och med kan vara skadligt för djuret. Djur köps och säljs som vilka varor som helst, och ledsnar man kan man skänka bort det, sälja det eller till och med döda det. Alldeles för många djur lämnas bort på grund av att matten eller hussen inte längre har råd, tid eller lust att ha kvar det längre.

Om du eller någon du känner funderar på att ta hem ett djur till familjen, så välj att ge ett hem till någon av de hundar, katter, kaniner eller marsvin som behöver ett nytt. Men glöm inte att läsa på ordentligt innan, så du vet att du kan ge din nya familjemedlem den tid och skötsel han eller hon behöver. Och massa kärlek förstås!

En lista på organisationer som omplacerar hittar du här.

Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld?
Här kan du bli medlem -> www.djurensratt.se/stod-oss