9. Läs- och surftips!
Är det regnigt och ruskigt ute? Då passar kanske en lässtund i fåtöljen! Varför inte ha något välskrivet djurrättsligt till hands? Eller tycker du snarare att böcker hör sommaren till och hellre surfar lite slött på nätet? Oavsett vilket så tycker vi att du ska få något tillbaka för dina djurvänliga handlingar, så här kommer några riktigt användbara och inspirerande tips för lugna stunder!
Det finns massor av böcker som behandlar djurrätt på olika sätt och som är värda att nämnas, men det går ju tyvärr inte att lista alla. Så för dig som inte är så bevandrad i djurrättslitteraturen kommer här tre tips: en klassiker och två nytillskott.
1. Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor av Melanie Joy. 2014.
Boken som synliggör köttätandet som ideologi. Att äta kött av vissa djur har varit och är så självklart i vår kultur att de som gör det hittills inte har behövt legitimera sin verksamhet. Melanie Joy undersöker den normerande gruppen karnister, vars ideologi hon kallar karnism. Karnismen är det trossystem som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra.
2. Äta djur av Jonathan Safran Foer. 2009.
Den här boken beskriver författarens personliga resa och ifrågasättandet av köttet. Han besöker olika gårdar och uppfödningar, träffar filosofer och djurrättsaktivister för att ta reda på om det sätt vi producerar mat idag egentligen är så bra och om vi ska äta kött över huvud taget.
3. Djurens Rättigheter av Tom Regan. 1983.
Detta är en riktig klassiker inom djurrättsvärlden och ett grundläggande verk om djurens rättigheter, ständigt utifrån djurens perspektiv.
Finns inte böckerna på biblioteket där du bor? Be dem att beställa hem dem! Och orkar du inte vänta på det så finns böckerna också på Djurens Rätts webbshop. Trevlig läsning!
Att lära sig om olika djur kan vara en del av att leva mer djurvänligt. Det finns mycket fördomar kring djur: att de inte har känslor, att de är korkade, att de inte kan känna smärta till exempel. Genom att du lär dig om olika djur så får du ökad förståelse för hur de fungerar och blir förhoppningsvis mer sugen på att leva ett liv som inte orsakar lidande och smärta för dem.
Djurens Rätt har en klubb som heter Rädda Djuren. Den är för alla djurvänner som är lite yngre. Där kan den som vill bli medlem, få en tidning ett par gånger per år och däremellan posters, pyssel, klistermärken och annat kul. Ett guldkorn på Rädda Djurens hemsida är Fakta om djur, något som definitivt är intressant för alla oavsett ålder. Det är en rolig kunskapsbas om djur på isen, i vattnet, på land, klättrande, krälande, i familjen, i luften och under jorden.
Dagens djurvänliga tips för webben är att gå in och ta en kik där, www.raddadjuren.se/kategori/djur/. Visste du till exempel att sälar sjunger, att elefanter aldrig slutar växa och att gräsänder kan bli över 25 år gamla?
Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld?
Här kan du bli medlem -> www.djurensratt.se/stod-oss