Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

12. Kläder och insändare!

Att föda upp minkar för att göra kläder av deras pälsar orsakar lidande och de flesta ser inget konstigt med att avstå från de produkterna. Något som däremot sällan diskuteras på samma sätt är skinn och läder, som ju ofta bortförklaras med att ”vi ändå använder köttet”. Men vill du klä dig djurvänligt behövs det alternativ. Att berätta om sådant eller om djurens situation för andra är grundläggande för att göra dem lika djurvänliga som du. Den som inte vet att någonting är fel är sannolikt inte benägen göra någonting åt det. Ett sätt att nå många människor även utanför din bekantskapskrets är att skriva en insändare till en tidning.

 

Överallt ser vi saker gjorda av djurs hudar: kläder, väskor, skor, möbler, smycken och plånböcker är bara några exempel. Att klä sig i läder är inte lika kontroversiellt som att bära saker av päls, fastän det egentligen är samma sak när det sitter på djuret.

Ett vanligt missförstånd är att eftersom folk ändå äter köttet så är det slöseri att inte ta tillvara på resten av djuret. En tanke som visserligen kan låta klok, men i själva verket så står skinnet för en ganska stor del av djurets värde för uppfödaren. Ungefär en tiondel av djurets marknadsvärde sitter i skinnet så det är betydligt mer än bara en biprodukt. Och eftersom skinnet inte märks upp på samma sätt som köttet så är det svårt att veta varifrån det kommer och under vilka förhållanden djuret har levt. Det är till exempel stor risk att skinnet kommer ifrån Indien och Kina, vilka är två stora exportörer av skinnprodukter till Sverige. I dessa länder existerar knappt några djurskyddslagar och djuren riskerar att behandlas mycket dåligt, samtidigt som länderna tjänar stora pengar på skinnexporten.

Även om affärerna kan tyckas krylla av djurskinn så finns det alternativ för oss som vill handla mer djurvänligt. Det finns till exempel kläder och skor i syntetiska material, som kan vara lika läder både till utseende och karaktär, men som inte bygger på att ett djur behövt dö. Förutom traditionella syntetläder finns t.ex. nya material gjorda av ananasblad eller svamp! Om du väljer att köpa sådant istället har du gjort ett aktivt djurvänligt val som konsument!

Utöver det som du hittar i vanliga butiker så har Djurens Rätt även sammanställt en lista på bra djurvänliga internetshoppar, där du kan beställa saker i ”vegetariskt skinn”. Den hittar du här.

Om du skulle känna dig lockad att köpa ett par nya snygga skinnskor i alla fall, ta en titt på avsnittet om skinnprodukter ur filmen Earthlings först, spola fram till 46:25 där avsnittet om detta börjar https://youtu.be/opj0_3L1l88

 

Vill du ha ett effektivt sätt att påverka? Skriv ihop en kort text med tydligt budskap, några viktiga fakta som styrker det, och gärna en uppmaning till vad man kan göra för att förändra situationen. Skicka in det till exempelvis din lokaltidning.

För att få lite tips och inspiration kan du kika på länkarna nedan. Det är ett axplock av olika insändare och debattartiklar som medlemmar i Djurens Rätt har varit med och skrivit och fått publicerade. Det går att nå ut i mediabruset!

”Kosläpp är bara reklamjippon” i Sydöstran

”Min katt var min vän och jag vill inte äta vänner” i Sydsvenskan

”Om minkar vore människor” i Sundsvalls Tidning

”Hästar springer ihjäl sig för att du ska få spela på trav” i Nyheter24

”Bojkotta ägg från de grymt plågade burhönsen” i Kristianstadbladet

”Hög tid att riksdagen förbjuder minkfarmarna” i Aftonbladet

”Så plågas hönsen inför påskhelgens äggfrossa” i Aftonbladet

Din djurvänliga handling är bara några tangenttryckningar och musklickningar bort. Skriv, skriv, skriv för djuren!

Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld? Här kan du bli medlem -> http://www.djurensratt.se/stod-oss