Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

16. Tankar kring vidare djurvänlig livsstil…

fjallrav

Vår kampanj Höstens djurvänliga tips! har nu nått sitt slut och vi vill lämna några goda tankar att ta med in i vintermörkret.

Att börja leva mer djurvänligt kan vara som att börja träna. Har du suttit fastvuxen i soffan de senaste åren är det orealistiskt att ge sig i kast med ett Marathon bara sådär över en natt. Har det varit kött till varje måltid hela livet kan det vara svårt att plötsligt utesluta alla animaliska produkter. Inte omöjligt givetvis, men det bästa för djuren är att vi ändrar vår livsstil mer långsiktigt och då kan det vara enklast att ta det steg för steg. Vad vi äter är ofta en vanesak och vanor går att bryta. Men besvikelsen över att det inte går att ändra allt på en gång riskerar att ödelägga både lust och hopp. Inte det bästa för djuren alltså.

Byt ut, prova något nytt, testa, läs på, våga, ta det steg för steg om det känns enklare och njut för all del av det nya! Inspireras av vegetariska bloggar och kokböcker, köp något i mataffären du aldrig har provat förut, efterfråga djurvänliga produkter och våga ifrågasätta dina egna vanor. Handlar du dina kläder, matvaror och hygienprodukter på grund av ett aktivt val, eller är det mest av slentrian? Det kan vara en ögonöppnare att ta reda på vad du egentligen lägger dina pengar på. Då kan du också se om det finns alternativ som är bättre för djuren. Som inte gör skada för smaklökars eller nöjes skull.

”Men du, här ser det ju ut som en svinstia!” Säkert har många fått höra det uttrycket någon gång, kanske i samband med att en förälder kommit på en med ett ostädat rum. Men att använda sig av djur i uttryck på det här sättet är ett olyckligt språkbruk.

Liknelser, metaforer och ordspråk använder vi oss av hela tiden och ofta tänker vi inte på vad vi egentligen säger. Poängen med språk är ju att kunna kommunicera med folk och förstår vi varandra är allt klappat och klart. Men att kalla någon hönshjärna, fårskalle eller dum som en åsna säger en del om vad vi har för syn på olika djur. De uttryck vi använder kan både bidra till och skapa fördomar kring djur och göra att vi ser dem som dummare och smutsigare än vad de är. Eftersom vi lägger negativa värden i sådana egenskaper blir det lättare att behandla dem sämre. (en logik som i och för sig inte är speciellt logisk, men ändå).

Om vi säger att något är ”grisigt” så är det smutsigt, om någon beter sig som ett svin så antar vi att det är ett dåligt beteende och om det ser ut som i en svinstia – ja, inte menar vi att det är städat och fint i alla fall. Men faktum är att grisar är renliga djur och att använda sådana nedvärderande uttryck om dem kan göra att vi ser ned på dem som djurart. Inte speciellt bra alltså om vi vill minska djurförtrycket i samhället och göra det mer djurvänligt.

Även andra uttryck, som att ”ha en gås oplockad med någon” eller ”slå två flugor i en smäll”, använder sig av djur på ett ganska odjurvänligt sätt. Och att kalla någon för ”ditt nöt!” är inte speciellt smickrande för alla kor och tjurar där ute.

Att lägga energi på att begränsa vilka ord och uttryck man använder kan verka som en fis i rymden i jämförelse med allt annat djurrättsarbete som behövs. Men många bäckar små blir ju som bekant en stor å!

Oavsett vad vi väljer att göra så är den bästa djurvänliga handlingen den som blir av, precis som med motion. Men till skillnad från motion kommer du snart märka att det inte är speciellt jobbigt. Fortsätt leva djurvänligt. För djuren!

För att lättare kunna göra djurvänliga val i vardagen kan du som har en smartphone ladda ner Djurens Rätts app Djurvänligt (App Store, Google Play). Där kan du se vilka butiker som inte säljer päls, vilka hygienartiklar som inte testats på djur och vilka vegoprodukter du kan hitta i vanliga mataffärer. Missa heller inte appen Vegokoll som du kan scanna streckkoder med för att se om de är djurvänliga (App Store, Google Play).

Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld? Vi behöver alltid bli fler och en ännu starkare röst för djuren, som själva inte kan föra sin talan inför politiker, företag och konsumenter. Här kan du bli medlem -> http://www.djurensratt.se/stod-oss

Foto: Erik F Brandsborg, Flickr