Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

15. Underhållning utan djur tack!

hast

Under sommarmånaderna är det flera olika cirkusar som reser runt i Sverige. Spännande underhållning för oss människor, men för de djur som tvingas turnera runt är det ofta mindre kul. Ska du gå på cirkus, välj en utan djur så visar du att underhållning inte ska vara på djurens bekostnad!

I Sverige finns det sju cirkusar som turnerar med djur: Brazil Jack, Festival, Maximum, Olympia, Mustang, Scott och Wictoria. Att cirkusens verksamhet bygger på mycket resande samt att djuren ska göra konster för publiken är båda två faktorer som kan bidra till problem för djuren. Att resa mycket och bo trångt kan vara väldigt stressande för dem, och konsterna de gör kan vara onaturliga och ge dem skador. Här finns en förteckning över de djur som används på cirkusar i Sverige i nuläget. http://djurensratt.se/cirkus-ar-kul-men-inte-djuren/djurcirkusar-som-turnerar-i-sverige

Välj djurvänligt genom att gå på djurfri cirkus istället, till exempel Cirkus Cirkör. Att underhålla människor är inget djuren har valt själva och för oss går det ju minst lika bra att se cirkus med människor som är med frivilligt!

Från cirkus till spelverksamhet är steget egentligen inte så långt. ATG, V75, Harry Boy, Elitloppet, Dagens Dubbel. Dessa ord klingar illa för någon som vill se ett djurvänligare samhälle i och med att de används inom travsporten. En sport där hästar används för att tjäna pengar åt sina ägare men där det tyvärr är hästarna som får betala priset.

Men hästar gillar ju att springa fort, eller? Nja, inom både galopp- och travsport så utnyttjas hästens flykt- och flockinstinkt till att få dem att springa så fort de bara kan. I naturligt tillstånd springer hästar det fortaste de kan ifall de är jagade, något som ju inte förknippas med en positiv känsla. På banan är hästarna ofta stressade och för att kunna kontrollera dem används hård utrustning, som skarpa bett, remmar och spön. I och med att det är mycket pengar inblandat, både för ägarna och för alla som spelar, pressas hästarna ofta hårt och skadas lätt. Några dör exempelvis av akut cirkulationssvikt eller akuta lungblödningar.

Dagens djurvänliga handling är givetvis att inte spela på hästar, men också att prata med någon i din närhet som du vet spelar på travhästar och försöker få denna att sluta med detta genom att berätta om hästarnas situation. Många som spelar på travhästar förstår inte att hästarna far illa och skulle kanske låta bli om de visste vad hästarna utsätts för.

Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld? Här kan du bli medlem -> http://www.djurensratt.se/stod-oss

Foto: Cristian Iohan Ştefănescu, Flickr

Cristian Iohan Ştefănescu