Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

14. Snacksa djurvänligt!

godis

Äntligen fredag! Chips och godis är för många en självklarhet när helgen är på ingång, och visste du att det finns många sorters snacks som dessutom är fria från mjölk, ägg och gelatin? Och det bästa av allt, de flesta djurvänliga snacksen hittar du i din vanliga matbutik.

Vanligt när chips inte är veganskt är att de innehåller mjölk på något sätt, så kika efter det bland annat. Vill du vara på den säkra sidan har du en utförlig djurvänlig lista på mer chips och annat snacks på Vegokoll!

MJÖLKSYRA

Ordet mjölksyra må inte klinga veganskt, men faktum är att den mjölksyra som du hittar i många produkter idag tillverkas inte av mjölk utan av melass eller stärkelse från majs eller potatis. Mjölksyran är därför med största sannolikhet veganskt. Blanda dock inte ihop mjölksyra med mjölksocker däremot, då det är animaliskt.

GODIS

I godis är vanliga animaliska ingredienser mjölk, gelatin, karmin, schellack och bivax. Gelatin kan komma från både gris eller nötdjur och är det som gör att gelégodis blir segt. Men det går att få fram segt godis utan gelatin, så kika i innehållsförteckningen. Karmin (E120) utvinns från torkade kochenillsköldlöss och är ett rött färgämne. Schellack utvinns också från löss och används som ytbehandlingsmedel. Bivax kommer från bin, som ju hörs på namnet, och används också som ytbehandlingsmedel.

Men som tur är finns det massor av godis utan de här ingredienserna! Kolla än en gång in Vegolistan för att se vilka godissorter som är djurvänliga, både bland lösgodiset och på påse! En god nyhet är ett godismärket Bubs numera är gelatinfritt.

Låt det djurvänliga fredagsmyset börja!

Är du sugen på att stödja vårt arbete för en djurvänligare värld?
Här kan du bli medlem -> http://www.djurensratt.se/stod-oss

djurvanligt-appFoto: Leonard Towers, Flickr